Is Blue Monday echt de meest deprimerende dag?
Blue Monday, meestal de derde maandag van januari, wordt vaak de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. Hoewel het een bekend concept is, is er geen wetenschappelijke basis die aantoont dat deze dag daadwerkelijk de meest deprimerende is.
Blue Monday werd in 2005 geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall, in opdracht van een reisbureau. Hij gebruikte een (niet-wetenschappelijke) formule om de somberste dag te berekenen. De factoren in de formule waren slecht weer, post-vakantie dip, financiële zorgen na de feestdagen, mislukte goede voornemens en gebrek aan motivatie
Hoewel deze factoren bijdragen aan een gevoel van somberheid, wordt de formule algemeen beschouwd als pseudowetenschap. Kortere dagen en minder zonlicht kunnen wel leiden tot seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), wat depressieve gevoelens veroorzaakt.
Veel mensen hebben na de feestdagen te maken met financiële druk en sociale uitputting. Als goede voornemens moeilijk vol te houden zijn, kan dat leiden tot teleurstelling. Januari wordt vaak geassocieerd met grijs en koud weer, wat invloed kan hebben op de stemming.
Er is geen bewijs dat mensen op deze specifieke dag wereldwijd meer depressieve symptomen ervaren. De term wordt vaak gebruikt door bedrijven om producten of diensten te promoten, zoals vakanties, sportabonnementen of zelfhulpboeken. Voor mensen met een echte depressie hangt hun stemming niet af van een specifieke dag.
Hoewel Blue Monday een herkenbaar gevoel van winterse somberheid symboliseert, is het vooral een marketingconstruct.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2025-01-20 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|