Is Aspartaam in onze voeding echt zo gevaarlijk?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel light-producten, frisdranken en suikervrije voedingsmiddelen wordt gebruikt.
Er is veel discussie over de veiligheid ervan, maar de meeste regelgevende instanties, zoals de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration), beschouwen aspartaam als veilig binnen de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Aspartaam breekt in het lichaam af in kleine hoeveelheden methanol, maar deze hoeveelheid is veel lager dan wat je binnenkrijgt uit natuurlijke bronnen zoals fruit en groente. Sommige oudere dierstudies suggereerden een mogelijk verhoogd risico op kanker, maar recente grootschalige menselijke studies hebben dit niet bevestigd.
Er zijn ook claims dat aspartaam hoofdpijn, stemmingswisselingen of andere neurologische klachten veroorzaakt, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is beperkt en niet overtuigend.
In 2023 heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aspartaam geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend (groep 2B). Dit betekent dat er enig bewijs is bij dieren of een zwakke aanwijzing bij mensen, maar geen sluitend bewijs. Ter vergelijking: koffie en bewerkt vlees vallen ook in deze categorie.
Voor de meeste mensen is aspartaam in normale hoeveelheden niet gevaarlijk. Als je gevoelig bent voor kunstmatige zoetstoffen of fenylketonurie (PKU) hebt moet je aspartaam vermijden.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2025-02-04 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|