. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Zijn zoutvervangers met kalium voor iedereen geschikt?

Zoutvervangers met kalium zijn niet voor iedereen geschikt. Hoewel ze een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die hun natriuminname willen verlagen, zijn er belangrijke gezondheidsrisico’s voor bepaalde groepen.

Kalium kan helpen de bloeddruk te verlagen door de effecten van natrium tegen te gaan. Zoutvervangers met kalium bevatten minder of geen natrium en kunnen helpen om zoutconsumptie te verminderen. Een gezonde nierfunctie zorgt ervoor dat overtollig kalium via de urine wordt uitgescheiden.

Nieren reguleren de kaliumbalans. Bij mensen met een slechte nierfunctie kan kaliumzout leiden tot hyperkaliëmie (te veel kalium in het bloed), wat gevaarlijk kan zijn. Een te hoog kaliumgehalte kan hartritmestoornissen veroorzaken.

Gebruikers van bepaalde medicijnen, zoals bètablokkers (bijv. bisoprolol, metoprolol), ACE-remmers (bijv. enalapril, lisinopril), kaliumsparende diuretica (bijv. spironolacton) moeten ook oppassen. Deze medicijnen verhogen het kaliumgehalte in het bloed, wat gevaarlijk kan zijn in combinatie met kaliumrijke zoutvervangers.

Zoutvervangers met kalium kunnen gezond zijn voor sommige mensen, maar gevaarlijk voor anderen. **Heb je nierproblemen, hartproblemen of slik je medicijnen? Overleg dan eerst met een arts voordat je een kaliumrijk zoutvervanger gebruikt.**

Bron: https://europepmc.org/article/MED/36263661

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2025-02-07 - Copyright: Clinifacts 2025

Share on Facebook



Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid